Werkbenadering

Sieradenfilosofie
Een ring moet voelen als een kunstwerk dat je toevallig om je vinger kunt schuiven. Een sieraad is een beeldhouwwerkje dat nog te dragen valt ook. Een beeldhouwwerkje waarmee je jezelf kunt opfleuren, fijn in kunt voelen en kunt “shinen” voor anderen of jezelf. De sieraden uit mijn collectie hebben bijna allemaal een “grillige” vorm met een toevoeging van strakke lijnen of andersom. Het is uit het leven gegrepen zou je kunnen zeggen: zoals elk mens en ding een positieve en negatieve (strak/grillig) kant heeft. In de sieraden wordt zoveel mogelijk diepte en gelaagdheid gecreëerd, zodat een sieraad “aan alle kanten wat doet”. Het moet een werkje zijn dat wanneer je het af doet en weglegt, je er nog even naar omkijkt. Het moet in de loop van de tijd “jouw” sieraad worden.

“Een ring moet voelen als een kunstwerk dat je toevallig om je vinger kunt schuiven.”

Ik volg ook nooit de mode. Ik kopieer nooit andermans werk, wil me daar ook niet aan wagen. Inspiratie komt niet van het al kant en klare werk van een ander. De inspiratie van mijn sieraden komt altijd uit “niets” en “iets”. Als ik vanuit het niets een sieraad creëer, komt dat zonder dat ik me daar bewust van ben altijd ergens vandaan: het iets. De vormgeving haal ik simpelweg uit ideeën, gevoelens, momenten en onbewuste inspiratie van vormgeving die mij ter ogen zijn gekomen.

Eerlijk
Met hoofd, hart en handen houd ik rekening met mens en milieu. Te allen tijde wil ik in alle facetten en processen een zo eerlijk mogelijk werkproces hanteren. Wil je mijn werk zien of dragen, dan ben je altijd welkom: welke achtergrond, cultuur, gevoelens of ideeën je ook hebt of had, of keuzes die je maakt of hebt gemaakt. Ik houd rekening met jouw omgangswensen, sieraadwensen, kunstvormen, of keuzes voor metalen.

“Heb je zelf “oud-goud” in huis dat je niet meer draagt, neem het mee om een sieraad te laten maken.”

Edelmetalen
Mijn sieraden zijn veelal gemaakt van zilver, niet alleen omdat het als kunstenaar veel mogelijkheden biedt in de praktijk, het heeft ook een fijne ‘neutrale’ maar toch diepgaande kleur en geeft een prachtig effect en glans, zowel in het licht als het halflicht. Ook werk ik zo nu en dan met andere edelmetalen zoals goud. Maar, als sieradenmaker heb je te maken met – soms letterlijk – hete (gouden) hangijzers: niet alleen in de sieradenbranche wordt er namelijk steeds vaker gesproken over duurzaamheid, “eerlijk goud” en “groen” ondernemen. Terecht lijkt me, maar alleen als er eerlijk, redelijk, oprecht en open over gesproken en naar gehandeld wordt. Halfbakken duurzaamheid zoals “eerlijk goud” of bestaat naar mijn mening ook niet, hoeveel door de goudindustrie zelf bedachte keurmerken er ook op geplakt worden. Bestaand goud dat reeds in omloop is hergebruiken, is op dit moment de enige manier om duurzaam en eerlijk te werken met goud. Ik ben me daarnaast ook bewust van het feit dat er edelmetalen in omloop zijn waarvan niet te achterhalen is waar deze vandaan komen en hoe de vervaardiging ervan ethisch is verlopen; zowel op korte als lange termijn. Daarom probeer ik bijvoorbeeld zo min mogelijk “nieuw” goud te bestellen en vooral redelijk te zijn over mijn eigen invloed op het milieu. Heb je daarom zelf nog goud in huis dat je niet meer draagt. Of een sieraad dat eventueel omgesmolten kan worden, dan heeft dat de voorkeur.

Edelstenen
Mocht je stenen in je sieraad willen – bijvoorbeeld een diamant – dan vraag ik jou altijd na te denken over de optie “laboratorium-diamant” (Googlen maar). Het mooie van een lab-diamant is dat deze in chemie en ook optisch gelijk aan elkaar zijn. Het is zelfs bijna onmogelijk om het verschil te zien tussen een natuurlijke en een “lab-grown” diamant. Met andere woorden: geen verschil in schoonheid, maar een stuk minder ethische en milieutechnische bezwaren (en nog goedkoper ook.).

“Alle sieraden zijn exclusief en uniek”

Tobias van Helden | Edelsmid
De vakkennis heb ik opgedaan bij meesterdocent/vader Ben van Helden. Ik heb het geluk gehad bij hem de opleiding tot meester-edelsmid te volgen aan de Academie voor Edelsmeden in Zeist. Bijna 10 jaar maak ik met veel passie en toewijding als meester-edelsmid exclusieve sieraden en kunstwerken, van de Gouden RadioRing tot custommade sieraden.

Afspraakprocedure
Ben je geïnteresseerd in een sieraad, maak een afspraak om langs te komen. Doorgaans wordt dat het makkelijkst geregeld via WhatsApp (0624141241). Je komt dan even kijken in Zeist in het atelier en de winkel waar de sieraden tentoongesteld liggen. Dan gaan we samen kijken welke het beste bij je past of hoe we het sieraad zo kunnen maken dat het jou gaat passen. Je kunt bij mij aangeven wat je er anders aan zou willen en of hoe het voor jou een prettig draagbaar sieraad wordt. Elk sieraad is zo exclusief en uniek en wordt dus klantgericht gemaakt. Vervolgens ga ik voor je aan de slag en nadat ik contact met je heb opgenomen kom je naar het atelier om het eindresultaat te zien. Ik hoop je gauw te zien in het atelier!

Advertentie